Karbøl Oxaal er blant utøverne i klassen for svaksynte som ser best, men han har kun 10-12 prosent syn på det beste øyet, samt innsnevret synsfelt. Selv om han kan se noe, er det Ole-Martin Lids jobb å lose ham best mulig gjennom løypen.
– Jeg skal gjøre det enklest mulig for Thomas å gå fra start til mål, forklarer Lid. – Vi gjør de aller fleste forberedelsene før start med å gå gjennom løypen og se på de kritiske punktene. Deretter går det som regel slag i slag underveis.
Saken fortsetter under bildet.
Foto: Kristin Bentdal Larsen / Team Norway
Thomas forteller at samarbeidet i dag fungerte bra, og at de har konstant kommunikasjon i løpet av konkurransen.
– Det er kommunikasjon rundt alle kritiske punkt og humper som kommer brått på. Ole-Martin jager litt underveis i tillegg til å forklare løypa. Vi har litt kommunikasjon på hastigheten, men vi kjenner hverandre godt og vet hvordan tempoet sånn cirka er, sier han.
Saken fortsetter under bildet.
Foto: Kristin Bentdal Larsen / Team Norway
Skuffet over sprinten
På 12,5 kilometeren gikk Thomas Karbøl Oxaal og Ole-Martin Lid inn til en sterk niendeplass. Ifølge Karbøl Oxaal er det et sterkt felt i Paralympics, og han er fornøyd utfra forutsetningene. Likevel er han skuffet over at de ikke gikk videre fra sprintprologen, der de ble nummer 14 – bare 2,2 sekunder fra å kvalifisere seg.
– Nå er alle de beste her bortsett fra Russland. Det skal ikke være noen lett match i Paralympics, og det er virkelig et toppnivå på utøverne her, sier han.
Dette er Thomas Karbøl Oxaal og Ole-Martin Lid sitt første Paralympics. Nå ser Karbøl Oxaal frem mot Milano og Cortina i 2026.
– Det må være et mål om å ta medalje i 2026. jeg håper vi kan ta store steg innen den tid, sier han.