#
Salum Kashafali løper inn til gull i Paralympics i Tokyo 2020. Foto: Torstein Bøe / NTB

Den raskeste sprinteren i Paralympics noensinne

Skrevet av GeirOwe.Fredheim@idrettsforbundet.no 23. August 2024

Salum Kashafali reiser til Paralympics for å forsvare gullet fra Tokyo 2020. Se hvordan IPC hyller vårt norske sprinthåp før Paris.

Salum Kashafali er født med øyesykdommen Stargardts, en sjelden netthinnesykdom som fører til gradvis tap av sentralsynet. I dag har han cirka 2 % skarpt syn og deltar i klassen T13 (tidligere har han deltatt i T12). Men det var først i 2017 at han forsto alvoret.

- Det var en fæl opplevelse å miste synet. Jeg sluttet på skolen og sluttet med idrett. Hvordan skulle livet mitt bli? 

I 2019, to år etter at Salum mistet store deler av synet, er han igjen tilbake på friidrettsbanen for å løpe Norgesmesterskap på 60 meter innendørs – for funksjonsfriske. Den gangen var synet hans redusert med 95 prosent.
- Jeg var redd for å ødelegge både meg selv og andre. Dagen før konkurransen gikk jeg sikkert 10-15 ganger frem og tilbake på banen for å bli kjent med omgivelsene. Jeg ser farger og kontraster og har litt sidesyn. Det er det eneste som hjelper meg med å holde stø kurs, forteller Salum.

NM går over all forventing. Han tar 2. plass – med tiden 6.83, kun slått med fem hundredeler. Oppturen ga mersmak og Salum nøler ikke med å sette seg nye mål: Han ønsket å bli Norges raskeste mann – uavhengig av funksjonshemming.

Resten er historie. Han ble ikke bare Norges raskeste mann, men han ble også verdens raskeste med sin funksjonshemming. 

Salum Kashafali er innehaver av verdensrekorden på 100 meter i klassen T12. Den lyder på 10.37 og er satt på Bislet i 2023. 

Her er noen av hans beste meritter: 

Paralympics-Gull Tokyo 2020 - 100 m

VM-Gull Dubai 2019- 100 m

EM-Gull Bydgoszcz 2021 T12 - 100 m

Meld deg på vårt nyhetsbrev