#
Solfrid Koanda kunne juble for sitt første OL-gull. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Solfrid Koanda satte olympisk rekord da hun løftet til gull

Skrevet av Maria Kurth 10. August 2024

Fire år etter at Koanda begynte med vektløfting, er hun olympisk mester i idretten. - Helt sykt, sier hun.

Tårene strømmet da Solfrid Koanda fikk beskjed om at hun var olympisk mester i vektløfting. Gullvinneren kunne knapt tro sine egne ører. 

– Helt sykt. Jeg klarer ikke å fatte det. Jeg er i himmelen. Fy søren, det var så mange følelser som kom fra. Alle treningstimene og alt jeg har tatt denne kroppen gjennom, og så får jeg det til på denne scenen, sa hun til Max.

Siden oppstarten for fire år siden, har Solfrid rukket å vinne VM to ganger og EM tre ganger. Nå er hun den femte norske kvinnen med et individuelt gull i sommer-OL, og den første kvinnen på 20 år. 

– For det første er jeg stolt, og så føler jeg meg utrolig takknemlig at folk har trodd på meg. Norge er ikke en vektløfternasjon. Det er en veldig liten idrett, og så har vi fått det til, sa Koanda mens tårene trillet.

Koanda startet lørdagens konkurranse ved å tangere sin personlige rekord i rykk med 117 kilo i første forsøk. På forsøk nummer to la hun på 121 kilo, og det fikk hun til selv om hun måtte grave dypt.

I støt greide Koanda å løfte 154 kilo, og ingen kunne slå totalsummen på 275 kilo. Det er ny personlig bestenotering for henne og olympisk rekord. Ingen hadde rekorden før henne, men hun måtte over 272 for at den skulle telle.


Meld deg på vårt nyhetsbrev