- Jeg har vært med disse utøverne siden de var 15-16 år og frem til nå. Vi har hatt en tydelig strategiplan: medalje i OL har vært viktig for oss. Vi har gått fra å ha få utøvere og liten interesse til å bli en av verdens ledende nasjoner, forteller sportssjef Arild Tveiten under en pressekonferanse på Olympiatoppen.
- Miksstafett har vært viktig for oss siden det kom på programmet, og vi var svært nær å kvalifisere et lag til OL i Tokyo. Men nå har vi klart det, sier Tveiten.
17. mai var lagets siste mulighet til å kvalifisere til OL. I Mexico måtte de komme topp to. De leverte og viste verden hva de var gode for gjennom å vinne foran Nederland. Nå ser de frem til hva som skal skje om drøye to måneder i Paris der Storbritannia og Frankrike må sies å være blant favorittene.
Vi er underdog
- Målsettingen er å kjempe om medaljer. Det blir kjempetøft, men vi tror det er mulig. Vi er en underdog, men vi vet hva vi er gode for og vi vet hva vi skal gjøre, sier Tveiten som gleder seg enormt til konkurransen som skal gå i hjertet av Paris.
- Alt skjer rundt broen Pont Alexandre III. Utøverne skal svømme i Seinen og både sykle og løpe på Champs-Élysées. Det er vel ingen andre konkurranser som går på et så bra sted. Det er crème de la crème, sier sportssjefen og fortsetter:
- I Seinen er det medstrøms den første delen og motstrøms tilbake. Det blir stor forskjell og derfor enda mer viktig å plassere seg riktig. Vi krysser fingre for at vannkvaliteten blir bra. Arrangøren garanterer at de tar dette seriøst, sier Tveiten.
Utøverne i mixed stafett skal svømme 300 meter, før de sykler 5,8 kilometer og løper 1,8 kilometer.
Lotte deltar i sitt 2. OL
Lotte Miller, som også deltok individuelt i Tokyo 2020, og endte på 24. plass sier hun er mer klar enn noen gang for å oppleve OL igjen.
- Jeg gleder meg, og vet litt mer hva det kommer til å være. Det var stressende å oppleve OL for første gang. Jeg tror jeg setter mer pris på det denne gangen. Også gleder jeg meg til å få med en annen dame, sier Miller og henvender seg til makker Solveig Løvseth som skal delta i OL for første gang.
- Det har vært lang prosess å komme hit. Jeg er veldig stolt av at vi har klart å kvalifisere til OL. Nå har jeg bare lyst til å gjøre det så bra som mulig, også skal jeg forsøke å se på det hele som en vanlig konkurranse, sier Løvseth og trekker frem en av styrkene til det norske laget.
- Det er ikke så mange andre nasjoner i verden som trener så mye sammen som vi gjør.
Også Vetle Thorn, som har vist seg å være Norges beste triatlet i 2024, er førstereis til OL. Men en erfaren utøver som blant annet kan vise til individuelt gull i European Games i 2023, gull i miksstafett i European Games samme år. Han er for øyeblikket ranket som 14 beste utøver i verden, men ligger på en fjerdeplass så langt i World Triathlon Championship Series. At han også er en medaljekandidat i det individuelle løpet er det ingen tvil om.
- OL blir nytt for meg også, men samtidig er det en vanlig konkurranse mot de beste i verden, så vi vet hva vi går til. På den individuelle konkurransen vil svømmingen ha mye å si. Strømmen i vannet kan fort føre til at grupper splittes. Det blir viktig å svømme bra, og klare å sitte med i den første gruppen på sykkel, sier Thorn som mener at løpeformen hans skal være god i Paris.
- I miksstafett er det mer som kan skje. Med en gang én av oss ikke leverer en etappe som er 100 prosent så kan vi fort havne bakpå. Men mulighetene er gode, sier Thorn.
Lotte, Solveig og Vetle skal nå hjem for å lade batteriene etter å ha nærmest krysset alle tidssoner i verden den siste tiden. Kun Solveig skal ut i én konkurranse før OL, mens Lotte og Vetle skal hjem før de tilbringer syv uker i Frankrike før ilden tennes. Da står også høydetrening i de franske alper på programmet. Og med en Kristian Blummenfelt, regjerende olympisk mester, i gryene form kan Norge bli farlige i «lysets by».
Saken fortsetter under bildet.
Lotte Miller, Solveig Løvseth og Vetle Thorn under pressekonferansen på Olympiatoppen. Foto: Geir Owe Fredheim
Takker for støtten
Frode Viberg Jermstad, assisterende sportssjef i Trialtlonforbundet, sier forbundet og utøverne er ekstremt takknemlige for at de er en del av Summit 2024, som får ekstra sponsormidler i satsingen av blant andre Kongsberg Gruppen, DNV, Norsk Tipping og Sparebankstiftelsen DNB.
- For oss har det gitt oss muligheten til å optimalisere treningen og forberedelsene inn mot OL både med at vi har vært godt representert med trenere på samlingene og da vi måtte reise til Mexico for å kvalifisere stafettlaget så gjorde det at vi hadde økonomi til å gjøre det. Takket være støtten får vi nå også mulighet til å være fire uker i høyden i Frankrike før OL.