– Livet har endret seg etter at jeg vant ildsjel-prisen

#
Foto: Caroline Dokken Wendelborg

Adnan Naeem (46) fra Romsås IL forteller at mye i livet har endret seg etter at han vant prisen «Årets ildsjel» i 2024.

– Vi har markert oss som klubb etter jeg mottok prisen for årets ildsjel. Jeg opplever at folk lytter mer og tar klubben på alvor. Samtidig skulle jeg ønske at det ikke skulle mye til før idrettsklubber ble hørt, forteller Adnan Naeem.

Han forteller at tiden etter at han mottok motivasjonsprisen har vært hektisk, lærerik og veldig gøy.

– Jeg har møtt mange fine mennesker og samarbeidspartnere. En sånn pris gir liv til klubben og menneskene rundt. Lokalmiljøet blir mer motivert til å være med. Det har skapt et fint fellesskap med mye stå-på-vilje og positive ringvirkninger.  Menneskene i og rundt klubben skaper en gnist i hverdagen ved å stille opp for klubben.

– Bra for Oslo-idretten 

Naeem husker lite fra Idrettsgallaen 2024, der han mottok prisen. Spenningen og nervøsiteten tok for mye plass. Han forteller at den indre uroen slapp taket da navnet hans ble ropt opp.

– Jeg ble satt ut fordi jeg ikke hadde tenkt på hvor stor betydning prisen hadde. Da navnet mitt ble ropt opp, tenkte jeg at har folk forstått hva vi holder på med. Hva vi gjør i hverdagen. Dette setter Romsås på kartet. Jeg følte at jeg endelig ble hørt. Det har vært verdt alt arbeid, alle sene kvelder og all den tiden man har ofret for andre. Jeg tror det var veldig bra for Oslo-idretten at Romsås vant. Det er viktig å vise at vi kan utrette gode ting på steder med utfordringer. Det viser bare at disse områdene må satses på. Oslo trenger den oppmerksomheten for å lykkes. 

Artikkelen fortsetter under bildet.NTB_nzN_i0m2A4s kopi.jpg
Adnan Naeem mottok prisen for årets ildsjel på Idrettsgallaen i Trondheim 6. januar 2024. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Vil ufarliggjøre frivillig arbeid

Ildsjelen poengterer at idretten ikke ville vært bærekraftig uten frivilligheten.

– Frivilligheten har en kjempeviktig rolle for idretten og lokalsamfunnet. Det er viktig for miljøet at det finnes mennesker i klubben som ikke er ansatt, drar hjem klokken 16.00, uten noen særlig tilhørighet til stedet. De frivillige binder lokalmiljøet og idretten sammen.

På spørsmål om hvordan man kan verve flere frivillige til norsk idrett, er budskapet klart:

– Flere vil være med dersom vi er flinke til å tilrettelegge. Vi trenger samlingsplasser for frivillige, aktivitetshus – et sted vi kan ha det hyggelig sammen. Dette er mitt viktigste budskap. På denne måten vil frivilligheten få leve enda mer. I tillegg må vi ufarliggjøre frivillig arbeid. Det er mange som tror de må ta på seg massevis av arbeid. Bare det å møte opp og å være til stede skaper et sosialt miljø. Trøst en som slår seg, knyt noens skolisser, vær der du kan.  Spill hverandre gode uten å legge for mye ansvar på hverandre. Det er ikke farlig å være frivillig.

Blir gjenkjent

Flere lokale, men også fraflyttere har kommet bort for å prate eller ta bilde med Naeem etter at han vant prisen for årets ildsjel.

– Jeg møtte en eldre dame på Strømmen storsenter. Hun spurte om det ikke var jeg som vant prisen for årets ildsjel. Hun fortalte at hun flyttet fra Romsås etter å ha bodd der på 80- og 90-tallet. Hun forklarte meg at hun var så stolt over å være fra Romsås og Groruddalen. Hun takket meg for alt jeg gjør og fortalte at de gode minnene hennes fra Romsås kom tilbake da hun så på prisutdelingen. Det var ganske rørende. Dette fikk meg til å tenke at prisen var viktig ikke bare for folk som bor på Romsås og i Groruddalen, men alle som har hatt en tilknytning til stedet.

Ønsker å bygge stort aktivitetshus

Med prisen for årets ildsjel kommer også en pengepremie på 100 000 kroner. Pengene er allerede satt bort til forprosjektering av et aktivitetshus som vil gagne hele lokalsamfunnet.

– Dette vil løfte hele området. Det kan være et sted ungdommen kan henge, flere foreldre kan se på kamper, også innendørs når det regner. Da blir det enklere å ha med seg barnevogn og småsøsken som kan leke på lekerom samtidig som foreldrene ser på kamp.  

Naeem forteller at han er opptatt av å skape samhold, stolthet og eierskap til klubben.

– Får vi inn nye innbytterbenker, er det ikke jeg som skal skru dem, det er det de som bruker dem som skal. Når de er med på å lage noe, blir ungdommen også opptatt av å ta vare på det. All oppmerksomheten prisen førte med seg, har også stor betydning for veldig mange på flere områder. Ungdommene blir for eksempel veldig stolte og glade når politikere kommer på besøk, eller når folk kommer for å se på banen.

Klare ønsker for fremtiden

Naeem har flere ønsker for klubbens fremtid. Han ønsker først og fremst at Romsås skal være en mer stabil klubb med et solid fundament.

– Det er noen nøkkelroller som må være på plass. Vi burde ha en daglig leder, en sportslig koordinator eller eventuelt en trenerveileder. Det å få kvalifiserte folk inn i klubbene er med på å skape stabilitet. Dette vil frigjøre masse kapasitet. Da vil også de frivillige få muligheten til å gjøre andre oppgaver. Hvis vi skal lykkes må vi også ha anlegg som fungerer. Driftsavtaler må være på plass. De ansvarlige for driftsavtaler må forstå konsekvensene av at noen ikke måker en fotballbane. Så lenge dette ikke er på plass, vil ikke fremtiden for klubbene være særlig lys. Når anlegg og drift ikke er i orden, ser vi frafall i idretten og frivilligheten. For at det skal være bærekraftig, må flere enn klubben ta ansvaret.

– Ellers ønsker jeg at flere mødre skal se barna sine trene eller spille kamp. Ofte er mødre hjemme, da de har flere barn å passe på. Det er derfor jeg ønsker et lekerom i det nye aktivitetshuset. Hvis vi kan tilby dette, vil flere mødre komme med barna sine. Når flere møter opp, vil vi også etter hvert få flere engasjerte og flere frivillige. Vi må tenke på tilnærmingen vår. Vi bor i et område med varierende ressurser. Det er viktig at vi har et tilbud der alle kan være med. Anlegg vil gagne hele området. Har vi flere vinterdrevne baner, kan flere klubber komme opp og bruke en banehalvdel. Dette kan også være med på å forebygge og forhindre konflikter mellom bydeler, sier Naeem.