Nominerte 2023
Anne Kjersti Kalvå
Anne Kjersti Kalvå
Anne Kjersti Kalvå er nominert til prisen Årets kvinnelige utøver.
Anne Kjersti bidro sterkt til at det ble en flott sesong for norsk kvinnelangrenn. Kalvå tok VM-sølv på 30-kilometeren, gikk ankeretappen og tok gull på VM-stafetten og hentet hjem et VM-sølv på teamsprinten. I 2023 vant hun også sitt første verdenscuprenn, da hun gikk til topps på 20 km i Lahti.
Caroline Graham Hansen
Caroline Graham Hansen
Caroline Graham Hansen er nominert til prisen Årets kvinnelige utøver.
Hadde en fantastisk sesong for Barcelona, som gikk helt til topps i Champions League etter en dramatisk finale mot Wolfsburg. Graham Hansen og klubben vant både ligaen og cupen i i Spania. Den norske landslagsspilleren scoret 13 mål og hadde seks assists på 20 kamper.
Grace Bullen
Grace Bullen
Grace Bullen er nominert til prisen Årets kvinnelige utøver.
Tok en sterk bronsemedalje under bryte-VM i Beograd. Med det kvalifiserte hun seg også til OL i Paris til sommeren. Bullen tok også sølv i Europamesterskapet i Zagreb. To imponerende mesterskapsmedaljer i 62-kilosklassen.
Gyda Westvold Hansen
Gyda Westvold Hansen
Gyda Westvold Hansen er nominert til prisen Årets kvinnelige utøver.
Fortsetter å dominere i internasjonal kombinertsport. Tok to av to mulige VM-gull under verdensmesterskapet i Planica og vant samtlige verdenscuprenn gjennom sesongen. Westvold Hansen er den ubestridte stjernen i kvinnekombinert og fremstår nærmest uslåelig.
Jeanette Hegg Duestad
Jeanette Hegg Duestad
Jeanette Hegg Duestad er nominert til prisen Årets kvinnelige utøver.
Rangert som verdens beste skytter på OL-øvelsen 50 meter match. Ble historisk da hun vant tre av tre mulige EM-gull på 10 meter luftrifle. Tok ett gull, to sølv og en bronse i lagkonkurranser i VM. Jeanette gikk også til topps på 50 meter match og ble nummer tre på 10m luftrifle under verdenscupfinalen i Doha. Har sikret Norge kvoteplass til Paris.
Johanne Killi
Johanne Killi
Johanne Killi er nominert til prisen Årets kvinnelige utøver.
Da Johanne Killi slet med motivasjonen, slo hun til med karrierens beste sesong. Hun kom på pallen i alle verdenscuprennene hun startet i, og tre av dem vant hun likegodt. Summen av det, ble naturligvis at hun vant den totale verdenscupen sammenlagt. I VM ble det en flott bronsemedalje.
Karoline Bjerkeli Grøvdal
Karoline Bjerkeli Grøvdal
Karoline Bjerkeli Grøvdal er nominert til prisen Årets kvinnelige utøver.
Karoline Bjerkeli Grøvdal er blitt en ekspert på terrengløp, og løp inn til sitt tredje gull på rad i Europamesterskapet i terrengløp i Brussel i Belgia. Seiersmarginen ble på 45 sekunder til italienske Battocletti. Dette var Bjerkeli Grøvdals åttende medalje i EM i terrengløp, en imponerende rekke!
Katrine Lunde
Katrine Lunde
Katrine Lunde er nominert til prisen Årets kvinnelige utøver.
43-åringen fra Kristiansand fortsetter å levere keeperspill i verdensklasse! Var igjen en nøkkelspiller da Vipers Kristiansand vant sin tredje Champions League-tittel på rad. Ingen har flere landskamper enn Katrine Lunde, som passerte 350 kamper i VM, hvor hun kom sterkt tilbake etter skade og var sentral på det norske laget som tok sølv.
Kristin Vollstad
Kristin Vollstad
Kristin Vollstad er nominert til prisen Årets kvinnelige utøver.
Den norske kickbokseren har vært suveren gjennom hele sesongen og vunnet absolutt alle kamper hun har gått. Ble profesjonell verdensmester i Oslo i september og verdensmester for amatører i Portugal i november. Gikk også til topps i de tre verdenscupkonkurransene hun deltok i.
Maren Lundby
Maren Lundby
Maren Lundby er nominert til prisen Årets kvinnelige utøver.
Maren Lundby klarte det få trodde var mulig: Hun slo tilbake etter et krevende år, hvor kroppen ikke spilte på lag, og vant et nærmest sensasjonelt VM-sølv i storbakken I Planica. For Lundby selv var sølvet godt som gull. Tok også VM-bronse i lagkonkurransen.
Maria Tviberg
Maria Tviberg
Maria Tviberg er nominert til prisen Årets kvinnelige utøver.
Vant overraskende Norges første individuelle VM-gull for kvinner siden 1958, da hun gikk helt til topps i den spennende parallellstorslalåmkonkurransen under VM i Méribel. Var også med å ta VM-sølv i teamkonkurransen i parallellslalåm i samme VM.
Ragne Wiklund
Ragne Wiklund
Ragne Wiklund er nominert til prisen Årets kvinnelige utøver.
Norge har fått en skøytedronning. Ragne Wiklund er en av tidenes beste norske, kvinnelige skøyteløpere. Hun vant VM-gull på enkeltdistansen 3000 m i Herenveen. I tillegg ble det sølv på både 1500 m og 5000 m i samme mesterskap. Hun tok fem seire i verdenscupen og vant langdistansecupen sammenlagt. Ragne Wiklund er første norske kvinne med EM-sølv allround.
Solfrid Koanda
Solfrid Koanda
Solfrid Koanda er nominert til prisen Årets kvinnelige utøver.
Har på få år blitt et stjerneskudd innen internasjonal vektløfting. Tok et suverent VM-gull i støt for andre gang, hele 18 kilo foran nærmeste konkurrent. Pilen peker opp og fram for Solfrid Koanda, som kan bli et spennende kort for Norge under OL i Paris.
Tiril Udnes Weng
Tiril Udnes Weng
Tiril Udnes Weng er nominert til prisen Årets kvinnelige utøver.
Da ekspertene hadde mistet troen på norsk kvinnelangrenn, gikk likegodt Tiril Udnes Weng helt til topps sammenlagt i verdenscupen! En utrolig prestasjon av sprinteren fra Nes. Udnes Weng gikk også førsteetappe på VM-stafetten da det overraskende ble norsk gull og tok sølv på teamsprinten sammen med Anne Kjersti Kalvå.
Birk Ruud
Birk Ruud
Birk Ruud er nominert til prisen Årets mannlige utøver.
Birk Ruud dominerte freeski-sesongen fullstendig. Han vant VM-gull i slopestyle – Norges første VM-gull i freeski i moderne tid. I Big air ble det VM-bronse. I verdenscupen var Ruud på pallen i alle renn, og tok fem enkeltseire. Han vant verdenscupen sammenlagt og både slopestyle- og big air-cupene.
Erling Braut Haaland
Erling Braut Haaland
Erling Braut Haaland er nominert til prisen Årets mannlige utøver.
Hadde en eventyrlig sesong i Manchester City. Haaland og City vant UEFA Champions League, de vant Premier League og gikk til topps i FA-cupen. Jærbuen satte også ny scoringsrekord i Premier League, med 36 mål. Ble kåret til årets spiss under Gullballen og i tillegg årets spiller i engelsk fotball og i Europa. Ble av BBC kåret til årets idrettsutøver i verden.
Halvor Egner Granerud
Halvor Egner Granerud
Halvor Egner Granerud er nominert til prisen Årets mannlige utøver.
Leverte en fantastisk verdenscupsesong, hvor han vant en suveren seier sammenlagt. Gikk også til topps i Hoppuka med seier i tre av fire renn. Egner Granerud ble også den første norske sammenlagtvinneren av Raw Air. I VM ble det sølv i mikskonkurransen og lag stor bakke.
Henrik Kristoffersen
Henrik Kristoffersen
Henrik Kristoffersen er nominert til prisen Årets mannlige utøver.
Henrik Kristoffersen fikk endelig sitt etterlengtede VM-gull i slalåm, da han gikk til topps i vinterens VM i Courchevel/Méribel. Fra 16. plass etter første omgang, klatret han helt til topps på seierspallen. Kristoffersen ble nummer to sammenlagt i verdenscupen, både i slalåmcupen og storslalåmcupen og tok tredjeplassen i verdenscupen sammenlagt.
Jakob Ingebrigtsen
Jakob Ingebrigtsen
Jakob Ingebrigtsen er nominert til prisen Årets mannlige utøver.
Jakob Ingebrigtsen fortsetter å forbløffe verden. Han vant VM-gull på 5000 m og VM-sølv på 1500 m i Budapest. Videre tok han to gull i EM innendørs og satte verdensrekorder på 2000 m og to engelske mil. Det ble også Europa-rekorder på 1500 m og 3000 m.
Jarl Magnus Riiber
Jarl Magnus Riiber
Jarl Magnus Riiber er nominert til prisen Årets mannlige utøver.
Norge har både kombinertkongen og kombinertdronningen. Jarl Magnus Riiber forsynte seg grovt av medaljefatet i VM, og gikk til topps i alle fire konkurransene. Det ble gull i normalbakken, gull i mikskonkurransen, gull i lagkonkurransen og gull i stor bakke. Det kan ikke bli mer perfekt!
Johannes Høsflot Klæbo
Johannes Høsflot Klæbo
Johannes Høsflot Klæbo er nominert til prisen Årets mannlige utøver.
Leverte en fantastisk sesong og et knallsterkt VM. Høsflot Klæbo vant VM-gull på den klassiske sprinten, lagsprinten i fristil og på stafetten. Han tok videre VM-sølv på femmila og på 30 km duathlon. I verdenscupen vant han 19 individuelle renn og gikk til topps i Tour de Ski, sprintcupen og i verdenscupen sammenlagt.
Johannes Thingnes Bø
Johannes Thingnes Bø
Johannes Thingnes Bø er nominert til prisen Årets mannlige utøver.
Hadde en ellevilt sterk sesong. Vant medalje på alle sju VM-øvelsene, og tok hele fem VM-gull. Thingnes Bø gikk til topps på sprint, jaktstart, 20 km, miksstafett og parstafett. I verdenscupen var han fullstendig dominerende, og tok 16 individuelle seire og vant naturligvis også sammenlagt.
Karsten Warholm
Karsten Warholm
Karsten Warholm er nominert til prisen Årets mannlige utøver.
Karsten Warholm var tilbake i toppslag i 2023, etter en utfordrende sesong året før. Igjen tok han VM-gullet på 400 m hekk, på tiden 46.89. Han leverte også sin nest beste tid noen gang, med 46.51 i Monaco. Warholm imponerte også på 400 m flatt, da han ble Europamester innendørs i Istanbul.
Kasper Fosser
Kasper Fosser
Kasper Fosser er nominert til prisen Årets mannlige utøver.
Er den ubestridte internasjonale eneren på langdistanseorientering. Tok VM-gull på langløpet i Graubünden i Sveits. I verdenscupen var Kasper ubeseiret på langdistansen gjennom hele 2023. Sammenlagtseieren i den totale verdenscupen glapp da Fosser kolliderte med en annen løper og måtte bryte sprintløpet.
Marcus Kleveland
Marcus Kleveland
Marcus Kleveland er nominert til prisen Årets mannlige utøver.
Snowboarderen fra Dombås vant VM-gull i slopestyle under verdensmesterskapet i Georgia i februar. Kleveland tok også to gull og ett sølv under X-Games i Aspen. Der ble det gull i Big air og gull i Knuckle huck, samt sølvmedalje i slopestyle. En meget sterk sesong av 24-åringen.
Martin Ødegaard
Martin Ødegaard
Martin Ødegaard er nominert til prisen Årets mannlige utøver.
Har hatt et eventyrlig år som kaptein for Arsenal i Premier League. The Gunners ledet ligaen lenge, og endte til slutt opp som nummer to, bak Manchester City. Ødegaard har vokst til å bli en ruvende kaptein og midtbanespiller, både for Arsenal og for landslaget. Kom også på årets lag i Premier League, valgt av spillerne selv.
Simen Hegstad Krüger
Simen Hegstad Krüger
Simen Hegstad Krüger er nominert til prisen Årets mannlige utøver.
Det ble et imponerende ski-VM for Simen Hegstad Krüger! Lyn-løperen vant sitt aller første VM-gull, da han gikk til topps på 30 km skiathlon. Etterpå tok han gull både på 15 km fristil individuell start og på stafetten. Tre VM-gull lar seg høre!
Viktor Hovland
Viktor Hovland
Viktor Hovland er nominert til prisen Årets mannlige utøver.
Tok karrierens aller største seier, da han på sensommeren gikk helt til topps i The Tour Championship, hvor de 30 beste spillerne på PGA-touren deltok. Med denne seieren kan Viktor Hovland titulere seg sesongens beste spiller. Heder og ære betyr mest, men for seieren innkasserte nordmannen 192 millioner kroner. Var også sentral på laget som vant Ryder Cup.
Curlinglandslaget, kvinner
Curlinglandslaget, kvinner
Curlinglandslaget, kvinner er nominert til prisen Årets lag.
Norges curlingkvinner ypper seg igjen mot verdenseliten. Under verdensmesterskapet i Sverige, tok det norske laget en sensasjonell sølvmedalje, etter et knepent tap mot Sveits i finalen. Norge har ikke hatt et damelag i sluttspillet i VM siden 2005, og nå ble det altså VM-sølv! Avsluttet en imponerende sesong med en sterk EM-bronse.
Håndballjentene
Håndballjentene
Håndballjentene er nominert til prisen Årets lag.
Nok en gang ble det medalje på Håndballjentene i VM, denne gangen sølv etter at Frankrike vant 31-28 i finalen. Norge tok seg til finalen etter en ytterst dramatisk slitekamp mot Danmark, hvor avgjørelsen falt etter ekstraomganger. VM-sølvet var Norges femtende medalje under Thorir Hergeirssons ledelse.
Parabordtennislaget Dahlen/Tveiten
Parabordtennislaget Dahlen/Tveiten
Parabordtennislaget Dahlen/Tveiten er nominert til prisen Årets lag.
Suksessen fortsetter for det norske parabordtennislandslaget! Det ble EM-gull i double klasse 14 for Merethe Tveiten og Aida Dahlen under europamesterskapet i Sheffield i september. Dahlen vant også gull individuelt.
Sandvolleyballgutta Mol/Sørum
Sandvolleyballgutta Mol/Sørum
Sandvolleyballgutta Mol/Sørum er nominert til prisen Årets lag.
For femte år på rad er sandvolleyballgutta Anders Mol og Christian Sørum ranket som nummer én i verden. De startet 2023 med å gå helt til topps i Beach Pro Tour-finalen, hvor de ti beste lagene i verden møtes. Fortsetter å imponere i verdensserien, og er det mestvinnende europeiske laget i verdensserien gjennom tidene. Glapp litt i VM og ble nummer fem.
Seilerduoen Næss/Rønningen
Seilerduoen Næss/Rønningen
Seilerduoen Næss/Rønningen er nominert til prisen Årets lag.
Helene Næss og Marie Rønningen har vært Norges fremste duo i 49er-FX. Under EM i Portugal ble de presset og utfordret av Norges andre-par. Næss/Rønningen svarte med å vinne EM-gullet, og dermed sikret de seg OL-billett. Dette var deres fjerde EM-medalje og andre EM-gull i 49er-FX.
Vipers, Kristiansand
Vipers, Kristiansand
Vipers, Kristiansand er nominert til prisen Årets lag.
Vipers, Kristiansand fortsatte i 2023 sin imponerende reise i Europa. For tredje år på rad gikk laget helt til topps i Champions League. Under Ole Gustav Gjekstads ledelse har sørlandslaget vært fullstendig dominerende i Champions League. Imponerende, rett og slett.
Antonio Nusa
Antonio Nusa
Antonio Nusa er nominert til prisen Årets gjennombrudd.
18-åringen fra Langhus debuterte med brask og bram for det norske A-landslaget i fotball mot Jordan. Nusa scoret i debuten, og ble dermed yngste spiller siden Roald «Kniksen» Jensen i 1960 til å score for landslaget. Har en unik kombinasjon av fysiske, tekniske og mentale ferdigheter, og leverer godt i Club Brugge når han får sjansen.
Dilek Celik
Dilek Celik
Dilek Celik er nominert til prisen Årets gjennombrudd.
Dilek Celik har imponert stort i kickboxing-miljøet i 2023. Hun var ikke på landslaget ved sesongstart, men har levert prestasjoner i verdensklasse gjennom hele sesongen. Verdenscupseire i Østerrike og Ungarn, andreplasser i Tyrkia og Italia, og gull i universitetsmesterskapet. Avsluttet året med å ta bronse i sitt første VM.
Håvard Bentdal Ingvaldsen
Håvard Bentdal Ingvaldsen
Håvard Bentdal Ingvaldsen er nominert til prisen Årets gjennombrudd,
Håvard Bentdal Ingvaldsen ble årets komet på 400 m. Han kom til finalen i VM og ble nummer seks. Bentdal Ingvaldsen vant sitt forsøksheat i VM, med tiden 44.39. Dette var ny norsk og nordisk rekord og bare seks hundredeler bak den daværende europarekorden fra 1987. Tok også gull i European Games.
Kristine Stavås Skistad
Kristine Stavås Skistad
Kristine Stavås Skistad er nominert til prisen Årets gjennombrudd.
Etter flere trøblete sesonger fikk Kristine Stavås Skistad sitt definitive gjennombrudd i 2023. Først vant hun den klassiske sprinten i Les Rousses i januar, for så å bli nummer fem på sprinten i VM i Planica. Etter VM vant hun ytterligere fire sprintrenn i verdenscupen. Først i Drammen, så i Falun, Tallin og Lahti.
Mina Mobekk
Mina Mobekk
Mina Mobekk er nominert til prisen Årets gjennombrudd,
I en alder av 18 år tok Mina Mobekk EM-gull i OL-klassen IQFOIL. Før finalen var hun ranket som nummer sju, men så vant hun først kvartfinalen, deretter semifinalen og til slutt den store finalen. Dette var Norges første mesterskapsmedalje i brettseiling i en seniorklasse på 30 år. Mobekk ble også nummer fire i verdensmesterskapet i IQFOIL.
Narve Gilje Nordås
Narve Gilje Nordås
Narve Gilje Nordås er nominert til prisen Årets gjennombrudd.
Narve Gilje Nordås fra Voll på Jæren fikk sitt definitive gjennombrudd i 2023. Under VM i Budapest tok han en sensasjonell bronsemedalje på 1500 meter, med tiden 3.29.68, bare tre hundredeler bak sølvplassen. Med det senket han persen sin med nesten sju sekunder og ble andre nordmann som løper under 3.30 på 1500 m.
Aida Dahlen
Aida Dahlen
Aida Dahlen er nominert til prisen Årets kvinnelige parautøver.
En ny toppsesong for bordtennisspilleren Aida Dahlen. Tok EM-gull i både single klasse 8 og double klasse 14 sammen med Merethe Tveiten. Aida er høsten 2023 rangert som nummer én i verden, både i single og double. Blir et spennende kort i Paralympics i Paris.
Birgit Skarstein
Birgit Skarstein
Birgit Skarstein er nominert til prisen Årets kvinnelige parautøver.
Birgit Skarstein fosser videre som den ubestridte dronningen av pararoing. I 2023 tok hun nok en gang VM-gull. Dette var hennes sjette VM-tittel. Også i Europamesterskapet ble det gull. I en strålende sesong leverte hun også uoffisiell bestetid i verden på ro-distansen 2000 m.
Suzanna Tangen
Suzanna Tangen
Suzanna Tangen er nominert til prisen Årets kvinnelige parautøver.
Suzanna Tangen har fortsatt utviklingen sin som håndsykler. Hun tok bronse på landeveisrittet under verdensmesterskapet i Skottland. Uken etter tok Suzanna Tangen sølvmedalje på sprintdistansen under EM i Nederland.
Vilde Nilsen
Vilde Nilsen
Vilde Nilsen er nominert til prisen Årets kvinnelige parautøver.
Etter et utfordrende Paralympics i Beijing, slo Vilde Nilsen hardt tilbake og ble VM-dronning i Østersund. Nilsen tok VM-gull på 18 kilometer klassisk og 10 km fristil. På sprinten og stafetten ble det sølvmedalje. Tromsø-jenta vant også verdenscupen sammenlagt i en svært god sesong.
Fredrik Solberg
Fredrik Solberg
Fredrik Solberg er nominert til prisen Årets mannlige parautøver.
Tønsberg-svømmeren Fredrik Solberg tok også i år sølv på 50 meter fri under VM i parasvømming i Manchester. Han forbedret tiden sin med et halvt sekund fra finalen i 2022. Solberg viser nå en stabilitet i toppen, som gjør ham til et spennende kort i Paralympics i Paris til sommeren.
Jesper Saltvik Pedersen
Jesper Saltvik Pedersen
Jesper Saltvik Pedersen er nominert til prisen Årets mannlige parautøver.
Karmøy-buen Jesper Saltvik Pedersen fortsetter å dominere i internasjonal para-alpint. Han hadde et eventyrlig verdensmesterskap i Espot, Spania. Det ble fire gull og én bronse. Han startet mesterskapet med bronse i super-G, så fulgte utrolige fire gull – i superkombinasjonen, utfor, storslalåm og slalåm.
Salum Kashafali
Salum Kashafali
Salum Kashafali er nominert til prisen Årets mannlige parautøver.
Salum Kashafali fortsetter å parkere konkurrentene på 100 meter. På Bislett Games i juni satte han ny verdensrekord med 10.37 i klasse T13, som er hans nye klasse. Under verdensmesterskapet i Paris senere på sommeren vant han igjen VM-gull, på tiden 10.45. Dette var Kashafalis andre VM-tittel.
Thomas Karbøl Oxaal
Thomas Karbøl Oxaal
Thomas Karbøl Oxaal er nominert til prisen Årets mannlige parautøver.
Sauda-buen Thomas leverte karrierens største prestasjon da han tok bronse på 18 kilometer under verdensmesterskapet i Østersund. Etter bronseløpet individuelt gikk han også på det norske stafettlaget som tok VM-sølv i åpen stafett.
Daimi Akin
Daimi Akin
Daimi Akin er nominert til prisen Årets trener.
Daimi Akin er en av Norges lengst-sittende og mest meritterte landslagstrenere. Det siste året vant kickboxerlandslaget, under hans ledelse, to gull-, to sølv- og tre bronsemedaljer under VM i Portugal. Sesongen ga også to profesjonelle VM-titler og ni seire i verdenscupene. Nok en fantastisk sesong for de norske kickboxerne under Daimi Akins ledelse.
Egil Kristiansen/Siegfried Mazet
Egil Kristiansen/Siegfried Mazet
Egil Kristiansen/Siegfried Mazet er nominert til prisen Årets trener.
Duoen Kristiansen/Mazet har i år etter år bidratt til at herrelandslaget i skiskyting er verdens beste. Bredden i laget er imponerende, men i spissen står Johannes Thingnes Bø. Han tok sju av sju mulige medaljer i VM, fem av dem i gull. I verdenscupen gikk han til topps i 16 individuelle renn, og han vant naturligvis verdenscupen sammenlagt.
Espen Berg-Knutsen
Espen Berg-Knutsen
Espen Berg-Knutsen er nominert til prisen Årets trener.
Den tidligere storskytteren Espen Berg-Knutsen har utviklet det norske riflelandslaget til å bli ett av verdens aller beste skytterlandslag. Under VM i Baku tok Norge elleve medaljer, fire gull, tre sølv og fire bronse. Avsluttet sesongen med fire pallplasser og dobbeltseier for kvinnene på 50 m match i verdenscupfinalen. På kvinnesiden er Jeanette Hegg Duestad ranket nummer én i verden på 50 m match.
Jan Schmid/Thomas Kjelbotn
Jan Schmid/Thomas Kjelbotn
Jan Schmid/Thomas Kjelbotn er nominert til prisen Årets trener.
Kombinertløperne under trenerne Jan Schmid og Thomas Kjelbotn vant rubbel og bit under VM i Planica. Fem gull av fem mulige, er intet annet enn imponerende. Jarl Magnus Riiber kom hjem med fire gull, mens Gyda Westvold Hansen fikk to gullmedaljer rundt halsen. Utrolig sterkt av et velfungerende lag.
Leif Olav Alnes
Leif Olav Alnes
Leif Olav Alnes er nominert til prisen Årets trener.
Leif Olav Alnes er Karsten Warholms suksess-trener. Igjen og igjen skaper de nye historiske øyeblikk og prestasjoner. Etter et litt trøblete 2022, slo Warholm tilbake, og var igjen på topp i 2023. Enda en gang vant han VM-gullet på 400 m hekk. Warholm imponerte også på 400 m flatt, da han ble Europamester innendørs i Istanbul.
Ole Gustav Gjekstad
Ole Gustav Gjekstad
Ole Gustav Gjekstad er nominert til prisen Årets trener.
Ole Gustav Gjekstad har skapt en imponerende suksesshistorie med Vipers, Kristiansand. Hjemme i Norge har laget vært overlegne, men enda mer oppsiktsvekkende er hvordan Gjekstad har ledet sørlandslaget til tre seire i Champions League på tre år. I finalen i 2023 ble FTC-Rail Cargo slått 28-24.
Stephan Johansson
Stephan Johansson
Stephan Johansson er nominert til prisen Årets trener.
Svensken Stephan Johansson har hatt suksess med å videreutvikle sprinteren Salum Kashafali, nå i klassen T13. 2023 ble nok et sterkt år for parasprinteren. Først leverte han verdensrekord på 100 meter på Bislett med tiden 10.37. Senere på sommeren tok han sitt andre VM-gull – i Paris - på tiden 10.45, som var ny mesterskapsrekord.
Birgit Skarstein
Birgit Skarstein
Birgit Skarstein er nominert til prisen Årets navn.
Birgit Skarstein fosser videre som den ubestridte dronningen av pararoing. I 2023 tok hun nok en gang VM-gull. Dette var hennes sjette VM-tittel. Også i Europamesterskapet ble det gull. I en strålende sesong leverte hun også uoffisiell bestetid på ro-distansen 2000 m.
Erling Braut Haaland
Erling Braut Haaland
Erling Braut Haaland er nominert til prisen Årets navn.
Hadde en eventyrlig sesong i Manchester City. Haaland og City vant UEFA Champions League, de vant Premier League og gikk til topps i FA-cupen. Jærbuen satte også ny scoringsrekord i Premier League, med 36 mål. Ble kåret til årets spiss under Gullballen og i tillegg årets spiller i engelsk fotball og i Europa. Ble av BBC kåret til årets idrettsutøver i verden.
Grace Bullen
Grace Bullen
Grace Bullen er nominert til prisen Årets navn.
Tok bronsemedalje under bryte-VM i Beograd. Med det kvalifiserte hun seg også til OL i Paris til sommeren. Bullen tok også sølv i Europamesterskapet i Zagreb. To imponerende mesterskapsmedaljer i 62-kilosklassen.
Halvor Egner Granerud
Halvor Egner Granerud
Halvor Egner Granerud er nominert til prisen Årets navn.
Leverte en fantastisk verdenscupsesong, hvor han vant en suveren seier sammenlagt. Gikk også til topps i Hoppuka med seier i tre av fire renn. Egner Granerud ble også den første norske sammenlagtvinneren av Raw Air. I VM ble det sølv i mikskonkurransen og lag stor bakke.
Håndballjentene
Håndballjentene
Håndballjentene er nominert til prisen Årets navn.
Nok en gang ble det medalje på Håndballjentene i VM, denne gangen sølv etter at Frankrike vant 31-28 i finalen. Norge tok seg til finalen etter en ytterst dramatisk slitekamp mot Danmark, hvor avgjørelsen falt etter ekstraomganger. VM-sølvet var Norges femtende medalje under Thorir Hergeirssons ledelse.
Jakob Ingebrigtsen
Jakob Ingebrigtsen
Jakob Ingebrigtsen er nominert til prisen Årets navn.
Jakob Ingebrigtsen fortsetter å forbløffe verden. Han vant VM-gull på 5000 m og VM-sølv på 1500 m i Budapest. Videre tok han to gull i EM innendørs og satte verdensrekorder på 2000 m og to engelske mil. Det ble også Europa-rekorder på 1500 m og 3000 m.
Jarl Magnus Riiber
Jarl Magnus Riiber
Jarl Magnus Riiber er nominert til prisen Årets navn.
Norge har både kombinertkongen og kombinertdronningen. Jarl Magnus Riiber forsynte seg grovt av medaljefatet i VM, og gikk til topps i alle fire konkurransen. Det ble gull i normalbakken, gull i mikskonkurransen, gull i lagkonkurransen og gull i stor bakke. Det kan ikke bli mer perfekt!
Jeanette Hegg Duestad
Jeanette Hegg Duestad
Jeanette Hegg Duestad er nominert til prisen Årets navn.
Rangert som verdens beste skytter på OL-øvelsen 50 meter match. Ble historisk da hun vant tre av tre mulige EM-gull på 10 meter luftrifle. Tok ett gull, to sølv og en bronse i lagkonkurranser i VM. Jeanette gikk også til topps på 50 meter match og ble nummer tre på 10m luftrifle under verdenscupfinalen i Doha. Har sikret Norge kvoteplass til Paris.
Jesper Saltvik Pedersen
Jesper Saltvik Pedersen
Jesper Saltvik Pedersen er nominert til prisen Årets navn.
Karmøy-buen Jesper Saltvik Pedersen fortsetter å dominere i internasjonal para-alpint. Han hadde et eventyrlig verdensmesterskap i Espot, Spania. Det ble fire gull og én bronse. Han startet mesterskapet med bronse i super-G, så fulgte utrolige fire gull – i superkombinasjonen, utfor, storslalåm og slalåm.
Johannes Høsflot Klæbo
Johannes Høsflot Klæbo
Johannes Høsflot Klæbo er nominert til prisen Årets navn.
Leverte en fantastisk sesong og et knallsterkt VM. Høsflot Klæbo vant VM-gull på den klassiske sprinten, lagsprinten i fristil og på stafetten. Han tok videre VM-sølv på femmila og 30 km duathlon. I verdenscupen vant han 19 individuelle renn og gikk til topps i Tour de Ski, sprintcupen og verdenscupen sammenlagt.
Johannes Thingnes Bø
Johannes Thingnes Bø
Johannes Thingnes Bø er nominert til prisen Årets navn.
Hadde en ellevilt sterk sesong. Vant medalje på alle sju VM-øvelsene, og tok hele fem gull. Han gikk til topps på sprint, jaktstart, 20 km, miksstafett og parstafett. I verdenscupen var han fullstendig dominerende, og tok 16 individuelle seire og vant naturligvis også sammenlagt.
Karsten Warholm
Karsten Warholm
Karsten Warholm er nominert til prisen Årets navn.
Karsten Warholm var tilbake i toppslag i 2023, etter en utfordrende sesong året før. Igjen tok han VM-gullet på 400 m hekk, på tiden 46.89. Han leverte også sin nest beste tid noen gang, med 46.51 i Monaco. Warholm imponerte også på 400 m flatt, da han ble Europamester innendørs i Istanbul.
Maren Lundby
Maren Lundby
Maren Lundby er nominert til prisen Årets navn.
Maren Lundby klarte det få trodde var mulig: Hun slo tilbake etter et krevende år hvor kroppen ikke spilte på lag, og vant et nærmest sensasjonelt VM-sølv i storbakken I Planica. For Lundby selv var sølvet godt som gull. Tok også VM-bronse i lagkonkurransen.
Martin Ødegaard
Martin Ødegaard
Martin Ødegaard er nominert til prisen Årets navn.
Har hatt et eventyrlig år som kaptein for Arsenal i Premier League. The Gunners ledet ligaen lenge, og endte til slutt opp som nummer to, bak Manchester City. Ødegaard har vokst til å bli en ruvende kaptein og midtbanespiller, både for Arsenal og for landslaget. Kom også på årets lag i Premier League, valgt av spillerne selv.
Ragne Wiklund
Ragne Wiklund
Ragne Wiklund er nominert til prisen Årets navn.
Norge har fått en skøytedronning. Ragne Wiklund er en av tidenes beste norske, kvinnelige skøyteløpere. Hun vant VM-gull på enkeltdistansen 3000 m i Herenveen. I tillegg ble det sølv på både 1500 m og 5000 m i samme mesterskap. Hun tok fem seire i verdenscupen og vant langdistansecupen sammenlagt. Ragne Wiklund er første norske kvinne med EM-sølv allround.
Salum Kashafali
Salum Kashafali
Salum Kashafali er nominert til prisen Årets navn.
Salum Kashafali fortsetter å parkere konkurrentene på 100 meter. På Bislett Games i juni satte han ny verdensrekord med 10.37 i klasse T13, som er hans nye klasse. Under verdensmesterskapet i Paris senere på sommeren vant han igjen VM-gull, på tiden 10.45. Dette var Kashafalis andre VM-tittel.
Solfrid Koanda
Solfrid Koanda
Solfrid Koanda er nominert til prisen Årets navn.
Har på få år blitt et stjerneskudd innen internasjonal vektløfting. Tok et suverent VM-gull i støt for andre gang, hele 18 kilo foran nærmeste konkurrent. Pilen peker opp og fram for Solfrid Koanda, som kan bli et spennende kort for Norge under OL i Paris.
Viktor Hovland
Viktor Hovland
Viktor Hovland er nominert til prisen Årets navn.
Tok karrierens aller største seier, da han på sensommeren gikk helt til topps i The Tour Championship, hvor de 30 beste spillerne på PGA-touren deltok. Med denne seieren kan Viktor Hovland titulere seg sesongens beste spiller. Heder og ære betyr mest, men for seieren innkasserte nordmannen 192 millioner kroner. Var også sentral på det sirende laget i Ryder Cup.
Adnan Naeem
Adnan Naeem
Adnan Naeem er finalist til prisen Årets ildsjel.
Se video fra da Adnan Naeem ble overrasket av Silje Norendal.
Navn: Adnan Naeem
Alder: 44 år
Idrett: Fotball (dans og inkludering)
Idrettslag: Romsås Idrettslag
Idrettskrets: Oslo
Adnan Naeem har vært i Romsås helt siden 1985, da han som førsteklassing begynte å spille fotball for idrettslaget. I 2012 ble han han selv trener for 1. og 2. klasse, og etter dette har han vært trener for flere lag. Han har sittet i fotballstyret i fire år, samt i hovedstyret et par år. Han har også startet opp idretten dans i Romsås Idrettslag. Idrettslaget har omtrent 650 medlemmer fordelt på idrettene dans, fotball, håndball, turn, sykkel, aerobic og fotball. Naem har blant annet stått i spissen for et nytt kunstgress og anlegg på Bjøråsen. Han har også startet opp gratis trening (ivrigtrening) for barn i alderen 6-12 år.
Naeem beskrives som en engasjert ildsjel som har stor gjennomføringsevne. Han er tilgjengelig, tydelig og et godt forbilde. Han engasjerer seg i alle aldersklasser både på jente, - og guttesiden, både med spillere og trenere. Han planlegger for både treningstider og dommere. I tillegg engasjerer han ungdom i både trenerjobber og dommerjobber. Han arrangerer også tilbud for ungdom i ferier og på fredagskvelder. Han har søkt om penger til sommerferieaktiviteter, åpen hall og mange inkluderingstiltak som engasjerer ungdom. Ungdommene har stor respekt for Naeem, og de kommer til han for råd og hjelp. Han får også god kontakt med foreldrene. Ungdommene på Romsås forteller at Naeem er mer enn en trener, han bryr seg også om deres mentale helse og velvære. Han motiverer og er oppmerksom, og er en person de alltid kan komme til for å slå av en prat.
Naeem har gjort en super jobb med å holde fotballen på Romsås i live, hadde det ikke vært for Naeem så hadde det mest sannsynlig ikke vært noe fotball på Romsås. Naeem er en ekte ildsjel!
Harry og Johanna Breiland
Harry og Johanna Breiland
Harry og Johanna Breiland er finalist til prisen Årets ildsjel.
Se video fra da Harry og Johanna Breiland ble overrasket av Kjetil André Aamodt.
Navn: Harry og Johanna Breiland
Alder: 74 og 71 år
Idrett: Orientering
Idrettslag: Ålgård Orienteringsklubb
Idrettskrets: Rogaland
Ekteparet Harry og Johanna Breiland startet orienteringsklubb på Ålgård sent på 80-tallet, da som en del av Gjesdal IL. Johanna var leder i mange år, mens Harry sto for det meste av praktisk arbeid, trening av rekrutter, arrangering av løp og utforming av orienteringskart. I 2003 ble Ålgård Orienteringsklubb dannet, og både Harry og Johanna ble utnevnt til æresmedlemmer.
Ekteparet er like aktive i dag som de var tilbake på den tiden. De har stått for tur-orienteringstilbudet i klubben i mer enn 30 år. De arrangerer interne karusell-løp. I de senere årene har Harry også stått for rydding og laging av nye stier i skogsområder nær Ålgård, noe som har gjort det bedre egnet for rekruttløpere.
Johanna er med på hvert eneste arrangement. Hun lager lapper, steker burgere eller står for salg av småtroll. Hun deler ut saft og gir et smil til alle slitne løpere. Johanna stiller som barnevakt og er alltid med. Alt gjør hun med et smil om munnen.
Harry legger til rette for turer i naturen for folk flest. Særlig med tur-orientering for alle som mål. Han klopper stier og sager ned trær. Han inkluderer og er blid mot alle. Harry stiller opp for kommunen på frivillig basis, Han har tilrettelagt for dagsturhytta i Gjesdal. Han setter ut poster på enhver topp og i enhver skog, for at folk skal komme seg ut på tur. Harry bidrar til at folkehelsa skal bli bedre. I tillegg er han fremdeles aktiv i Orienteringsløp for klubben, og er derfor en stor inspirasjon for både unge og gamle løpere.
Garasjen til ekteparet har aldri vært brukt til bilen. I alle år har den i stor grad vært brukt som utstyrslager for klubben. Også kjelleren til ekteparet har vært brukt til arkiv, utstyrslager, møterom, karttegning, arrangementsforberedelser og løypetrykking.
Uten Harry og Johanna hadde ikke Ålgård Orienteringsklubb eksistert. De har bidratt med enormt mye for klubben- og er fortsatt svært viktige for klubbens eksistens. Det er mange som har mye å takke Harry og Johanna for. De fortjener virkelig prisen som Årets ildsjel!
Øistein Formo
Øistein Formo
Øistein Formo er finalist til prisen Årets ildsjel.
Se video fra da Øistein Formo ble overrasket av Arne Brimi.
Navn: Øistein Formo
Alder: 50 år
Idrett: Ski og fotball
Idrettslag: Tessand Idrettslag
Idrettskrets: Innlandet
Øistein Formo har vært aktiv i Tessand Idrettslag helt siden 1993. Han grunnla og var leder i Tessand Alpinklubb fra 1993 til 2008. I løpet av denne perioden arrangerte han mange NM og et titalls konkurranser. Han er fortsatt aktiv i alpinmiljøet.
Siden 2015 har han utviklet et komplett rekrutteringsanlegg og skileikanlegg for alle skigrener. Dette anlegger bruker Norges Skiforbund som eksempel for bygging over hele Notge. Det har ført til så stor rekruttering og aktivitet at både parkering og klubbhus har blitt for lite. Det bygges nå derfor et nytt klubbhus for å ha rom for mer aktivitet. Det er kjøpt inn skiutstyr for 200 000 kroner som lånes ut gratis. Alt dette har Formo vært primus motor for. Det er yrende aktivitet på Mån hver kveld, og folk i alle aldre trener på treningsrommet og ute i skileikanlegget.
Formo var leder i Vågå idrettsråd fra 1998 til 2008, og han er fortsatt med i styret. På 1990-tallet drev han med fotball i Vågå IL, både som trener for flere lag og som spiller. Han er fortsatt trener den dag i dag. Formo har også vært med i Vågåfjell turløyper siden 2004, der han de siste 15 årene har vært leder. Her har han ansvaret for 350 km med skiløyper og flere hundre km med sykkelløyper og turstier.
I 2021 fikk Formo Skiforbundets ildsjelpris. Formo er en ekte ildsjel som gir alt han har til idretten. Han jobber døgnet rundt for å legge til rette for at alle skal kunne bedrive aktivitet. I høst har han bygd bruer i fjellet der skiløypene har blitt rasert av uværet Hans. Løypenettet falt fra hverandre, men Formo fikk bygget en bro slik at det er trygt å gå på ski når snøen kommer. Formo er en sjelden sort som alltid ser løsninger og muligheter. Han forventer aldri noe tilbake. Hans store glede er å se at andre koser seg med idrett og aktivitet.
I kategoriene Årets forbilde, Årets hederspris og Utøvernes pris annonseres ingen kandidater på forhånd.