#
Summit 2024s medaljevinnere. Line Flem Høst, Tommy Urhaug, Grace Bullen, Merethe Tveiten, Aida Dahlen, Birgit Skarstein og Fredriks Solberg. Foto: Getty Image, NTB, Alexander Eriksson. Illustrasjon: Geir Owe Fredheim

Jakten på marginene fortsetter mot Los Angeles 2028

Skrevet av GeirOwe.Fredheim@idrettsforbundet.no 27. september 2024

Med sterke aktører i ryggen klarte Olympiatoppen å skape tryggere økonomiske rammer for 10 særforbund på jakt etter gode og forutsigbare rammer før Paris 2024. Nå stiller Olympiatoppen inn siktet mot Los Angeles i 2028. Summit 2024 skal straks døpes om til Summit 2028.

10 idretter – ett lag. På jakt etter store idrettsprestasjoner i Paris 2024 var overskriften da Summit 2024 ble lansert høsten 2022 på Olympiatoppen. Målet var skape tryggere økonomiske rammer for landslagsmiljøene som er kjent for å prestere på et høyt internasjonalt nivå under De olympiske og paralympiske lekene, men som også ofte sliter med å treffe blink i sponsormarkedet. Dessuten har det vært et ustrakt mål at Summit2024 også skulle bidra til å styrke mangfoldet og kvinneandelen som både deltar og tar medaljer i OL og Paralympics.

- To år etter oppstarten kan vi på Olympiatoppen med trygghet si at det har vært en suksess. Foruten å få betydelig millionstøtte fra Sparebankstiftelsen DNB, har vi fått Kongsberg Gruppen, DNV (Det Norske Veritas) og Norsk Tipping med på laget. Disse midlene ble fordelt til de ulike særforbundene som har fått anledning til å styrke landslagsmiljøene gjennom flere landslagssamlinger, flere trenere, bedre utstyr og generelt tryggere økonomi, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø, og fortsetter:

- For vi kan ikke stikke under en stol at vi ønsker at satsingen skal bære frukter på medaljestatistikken. Norge har nå i to siste olympiske og paralympiske sommerleker klart å etablere seg som en god idrettsnasjon. Og mange av disse prestasjonene kommer nettopp fra Summit-idrettene. Det som er ekstra gledelig er at vi også har hatt en oppløftende utvikling i antall kvalifiserte kvinner. Nesten halvparten av troppen til OL besto av kvinner, mens i Paralympics stilte vi med hele 12 kvinner i en tropp på 18 utøvere. Her har Summit2024 spilt en avgjørende rolle for de 10 Summit-idrettene, sier Øvrebø.

Status etter Paris 2024
Før OL og Paralympics i Paris satte Olympiatoppen seg mål om å ta åtte medaljer i OL og seks medaljer i Paralympics. Av totalt 15 medaljer i disse to mesterskapene kom hele syv medaljer fra Summit-idretter.

I OL er det de to bronsemedaljene til henholdsvis bryter Grace Bullen og seiler Line Flem Høst som stikker seg frem blant Summit-idrettene. I skyting var det igjen de små marginene som ble avgjørende for at det ikke ble medalje til det som blir betegnet som ett av verdens beste sportsskytterlag. Jeanette Hegg Duestad reiste hjem med en 4-. -5. og 8. plass, mens Jon-Hermann Hegg fikk to femteplasser.

I seiling havnet Helene Næss og Marie Rønningen i 49FX-er på en fjerdeplass – trolig som følge av at de ble diskvalifisert i ett båtrace tidlig i mesterskapet.
Bronse-vinner fra Tokyo, Hermann Tomasgaard, fikk en flott 5. plass.

Også i roing ble det mange gode plasseringer med 5. plass (Thea Helseth og Inger Kavli), 6. plass (Lars Benske og Ask Tjøm) og 8. plass (Brun, Helvig, Solbakken, Juel). Padlejentene, som klarte å kvalifisere en K4-båt for første gang siden 1992, havnet til slutt på en flott 7. plass i sitt første OL.

Fem medaljer i Paralympics
Det norske parabordtennislandslaget viste nok en gang at de er i den aller ypperste verdenstoppen under Paralympics. Tommy Urhaug gjentok bedriften fra 2012 og tok gull, Aida Dahlen vant sølv, mens Aida og Merethe Tveiten tok bronse i lag. Fredrik Solberg svømte inn til bronse på 50 meter fri og Birgit Skarstein tok sølv i roing.

OL og Paralympics, og ikke minst Summit 2024, er nå under evaluering før Olympiatoppen klipper snoren til Summit 2028 og Los Angeles om fire år.
- Vi ser virkelig frem til fortsettelsen og jobber på videre for å skaffe nye sponsorer og bidragsytere til Summit. Og dersom aktuelle bedrifter skulle ønske å være med – ikke nøl med å banke på døren. Den står nemlig alltid åpen på Olympiatoppen, avslutter Øvrebø som ser lyst på fremtiden.

Meld deg på vårt nyhetsbrev