#
Mamma og idrettspresident Zaineb Al-Samarai ser frem til å ta med seg lille Maja på fem måneder til OL i Paris. Foto: Geir Owe Fredheim

Lille Maja skal til OL med mamma

Skrevet av GeirOwe.Fredheim@idrettsforbundet.no 18. juli 2024

Norsk flagg, solkrem, bleier og smokker er med i baggen til idrettspresident Zaineb Al-Samarai (36) når hun reiser til OL i Paris sammen med datteren Maja (snart fem måneder) – trolig én av verdens yngste OL-akkrediterte personer noensinne.

Olympiatoppen, Oslo:

– Det blir veldig gøy. Jeg gleder meg først og fremst masse til å dra til OL. Dette blir jo mitt første OL. Det blir ekstra stas å få lov til å ha med datteren min. Og så får vi se om hun også skal være med til Paralympics, sier Zaineb Al-Samarai.

– Har du fått noen reaksjoner på at du drar til OL med Maja?

– De aller fleste jeg har snakket med, synes det er stas at idrettspresidenten i Norge, som er mor, velger å gjøre det på denne måten. Vi ser jo at flere av våre toppidrettsutøvere også er mammaer, og da er det greit at vi som sitter på toppen også forstår deres hverdag. Og det gjør jeg i langt større grad nå, og jeg må si at jeg er enda mer imponert over det de gjør.

– Dessuten tror jeg det er helt nødvendig – hvis man skal ha med damer i styre og stell, så må det være mulig å kombinere et familieliv med det å være toppidrettsutøver eller i mitt tilfelle: idrettspresident.

Al-Samarai har testet lille Maja før avreise, og akkurat nå virker det som om den snart fem måneder gamle babyen takler støy og ulike idrettsarrangement på en helt utmerket måte. Med til OL reiser også Zainebs ektemann, Jan Erik Fåne, som blir til god hjelp.


– Vi satser på at det kommer til å gå bra. Og Maja er heldig som har en pappa som synes det er så stas å henge med henne.

– Kommer Maja til å bli behandlet som en VIP under OL?

– Hehe, hun blir jo allerede behandlet som VIP hjemme av mamma, pappa og besteforeldre, så hun kommer nok ikke til å merke noen forskjell.

– Men mest sannsynlig kommer hun vel til å møte den norske kongefamilien, IOC-president Thomas Bach og andre celebre gjester? Da må du huske å ta noen bilder.

– Ja, det skal jeg. Men det som er så fint med Maja, og barn for øvrig, er jo at de ikke skiller mellom Kong Salomo og Jørgen Hattemaker. Det er jo en fantastisk egenskap som barn har. Nå nylig møtte datteren min Gro Harlem Bruntland, og da ble hun ikke veldig imponert, mens jeg var helt starstruck.

– Hvordan har det vært å bli mamma?

– Det er egentlig en berg-og-dal-bane med følelser. Selv om man ser sin egen mor, og man ser venner og søsken bli foreldre, så er det noe helt annet når man sitter der med sitt eget barn. Samtidig er det veldig deilig – for det setter ting i perspektiv. Det finnes ingen ting i verden som er viktigere enn Maja.

– Hva er det beste med å være mor?

– Hun er så søt når hun smiler. Hun er så kul. Selv om hun er så liten, ser jeg personligheten hennes vokse frem dag for dag. Det er veldig stas å få oppleve.

– Har du savnet jobben som idrettspresident i permisjonstiden?

– Ja, det har jeg. Jeg har savnet folkene og laget mitt, men jeg må innrømme at det har vært helt nødvendig å ha permisjon. Jeg merker at kroppen og hodet mitt har vært igjennom en ganske ny og krevende hverdag. Og det var et vanvittig høyt tempo i norsk idrett før jeg gikk ut i permisjon.

– Det kom noen negative reaksjoner på at du som idrettspresident ble gravid og skulle ut i permisjon. Hva tenker du om det?

– Ja, også idrettspresidenter kan bli gravide. Dessuten var jeg i den alderen hvor kvinner får barn. Det visste jo også alle som valgte meg til idrettspresident. Samtidig kan jeg også forstå noe av kritikken – for jeg ble jo gravid én måned inn i jobben. Timingen kunne sikkert vært bedre, men det var et barn som var svært ønsket. Jeg tror nok kommentarene hadde kommet uansett, sier idrettspresidenten og legger til:

– Men skal vi være en moderne idrettsbevegelse, må vi også tilrettelegge for at presidenter kan være mammaer.

Saken fortsetter under bildet.

Akkred2_red2.jpg
Verdens yngste akkrediterte OL-gjest? Uten at Team Norway har klart å få det bekreftet av IOC, så vil vi anta at Maja er en av tidenes yngste, om ikke den yngste, akkrediterte noensinne. Foto: Geir Owe Fredheim

– Ditt første OL står på trappene. Spent?

– Akkurat nå har jeg både de små mikrodetaljene om hva jeg må ha med meg av utstyr til Maja i tankene, samtidig med de store tankene om hvordan vi som nasjon skal levere. Det er store forventninger til oss.

– Hva tenker du om medaljeambisjonen til Olympiatoppen, som håper på åtte medaljer i OL og seks i Paralympics?

– Jeg tenker at det er veldig fint at vi har en toppidrettssjef og et fagteam på Olympiatoppen som har peiling på toppidrett, og så hører jeg andre spekulerer i at Norge skal ta enda flere medaljer.

– Hva gleder du deg mest til?

– Jeg gleder meg aller mest til åpningsseremonien, og til å se utøverne våre komme ikledd rødt, hvitt og blått i de kule uniformene våre. Jeg kommer nok til å stå der med tårer i øynene og være ordentlig stolt av troppen vår og se den idrettsgleden som utspiller seg. Det er viktig å huske på at majoriteten av våre utøvere ikke kommer hjem med medalje rundt halsen, men de kommer hjem som olympiere. Og bare det er stort å oppleve. Utøverne våre er helt rå!

Meld deg på vårt nyhetsbrev