#
Markus Rooth tok Norges første medalje i Paris. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Markus ble historisk – sikret Norges første gull i Paris!

Skrevet av Maria Kurth 3. august 2024

Markus Rooth imponerte i øvelse etter øvelse, og sikret til slutt Norges første OL-gull i tikamp på over 100 år.

1. plass i 100 meter
3. plass i lengde
6. plass i kulestøt
10. plass i høyde
8. plass i 400 meter
9. plass i 110 meter hekk
5. plass i diskos
1. plass i stavsprang (delt med Janek Oiglane)
6. plass i spyd
11. plass på 1500 meter

Sammenlagt resultat: GULL!

– Det er helt sykt. Jeg skjønner det egentlig ikke helt selv ennå. Jeg prøver hele tiden å ha det gøy og nyte konkurransene. Jeg er superfornøyd med egne prestasjoner, og så synes jeg det er skikkelig synd med Sander. Jeg ble skikkelig lei meg, men samtidig må jeg ha fokus på meg selv, sa Rooth til NRK, før han fortsatte:

– Jeg sa vel til pappa etter stavkonkurransen at det kom til å bli gull. Man blir litt utladet. Det skal bli godt å sove nå. Det gir egentlig ikke mening at jeg har vunnet OL. Jeg hadde ikke tenkt at jeg skulle vinne OL i dag.

Sander Skotheim og Markus Rooth satte standarden fra start med 1.- og 2. plass på 100 meter. Skotheim lå lenge an til medalje, men feilet på stavsprang og falt på resultatlistene. Da tok lagkameraten ansvar:

Personbeste i diskos. Personbeste i stavsprang. Personbeste i spyd. Rooth sanket poeng jevnt og trutt, og før kveldens siste og avgjørende øvelse lå han øverst på resultatlistene.

1500 meter senere kunne Rooth juble for sitt første OL-gull, 22 år gammel.

Sander Skotheim hjalp lagkameraet sin gjennom det siste løpet og inn til seier. Det var aldri tvil: Foran 75 000 entusiastiske tilskuere på Stade de France, kunne Rooth løfte det norske flagget over hodet og juble for en historisk gullmedalje. Men før det fikk lagkameraten en god klem.

Rooth endte tikamp-øvelsene med imponerende 8769 poeng - 48 poeng foran andreplass Leo Neugebauer. Skotheim endte på 18. plass med 7757 poeng. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev